Help mee en draag een steentje BIJ!

Wat doen om de bijen een handje te helpen?

Het gaat niet zo goed met de bijen in Nederland. Om ervoor te zorgen dat we straks niet handmatig moeten gaan bestuiven, zijn er een aantal tips die er voor zorgen dat het de bijen iets gemakkelijker wordt gemaakt.  

Het belangrijkste voor de bij

Het belangrijkste voor de bijen is dat ze voldoende voedsel vinden voor hun gehele vliegperiode. Deze periode loopt van begin maart tot en met september. De oorzaak van de voedselschaarste van de bijen is de vermindering van het aantal bloemen en kruiden. In de afgelopen jaren zijn er minder aantrekkelijke bloemen en kruiden bijgekomen. Op verschillende plekken zoals woonwijken is er geen plek meer voor de bij omdat steeds meer mensen kiezen voor het gemak van een ‘betontuin’.  Hier kunt u verandering in brengen! 

Plek voor de bij

Om te helpen moet er dus plek gemaakt worden voor de bij. Door de bestuivingen die de bij doet krijgen wij namelijk weer kersen, appels en peren en uiteraard de lekkerste honing!. U kunt overal een plekje creëren voor de bijen. Van het balkon tot erf, overal kan een bloemetje staan waarmee de bijen geholpen kunnen worden.

Bloemen en kruiden

Het eerste wat u kunt doen om een steentje bij te dragen is verschillende bloemen of kruiden planten. Bijen vliegen van bloem tot bloem, ze zuigen de nectar uit de bloemen en het stuifmeel blijft in korfjes aan hun achterpoten hangen. Ze komen ongemerkt langs bloemen die hierdoor bevrucht worden. Dit is belangrijk omdat de honingbijen zo’n 80% van alle bloemen en planten bestuiven. Maar de wilde bij is ook een goede hulp hierbij.

Om de wilde bij te helpen kan de tuin worden ingericht op een speciale manier. De bloemen en kruiden die in de tuin staat moeten aantrekkelijk zijn voor de bijen. Hiernaast worden de bijen erg geholpen als deze bloemen overlopen in verschillende periodes zodat de bij elke periode genoeg te eten heeft.

Voorbeelden van bloemen die u kunt planten

Winter: De Helleborus, De gele en blauw crocus, Het Sneeuwklokje, De Sterhyacint
Lente: De Dotterbloem, De Tulp, De Klaproos, De Pioenroos
Zomer: De Mosterd, Echte Kamille, Lavendel, Blauwe Lupine, De Rode stokroos,
Herfst: De Hibiscus, De Raapzaad,
Er zijn nog veel meer bloemen, kruiden, bomen en struiken die u kunt planten om te de bijen te helpen.

Meer lezen? Probeer dan het boek Bloemen voor bijen. https://www.bijenhuis.nl/boeken-en-posters/3133-bloemen-voor-bijen-1234567890851.html

Bijenhotel

Het tweede wat u kunt doen is een bijenhotel aanschaffen. Bijenhotels zijn er in alle soorten en maten. Er kan een plekje gemaakt worden voor de solitaire wilde bijen. Dit zijn bijen die alleen leven.  

U kunt een bijenhotel vaak al maken van bouwstenen die u vind in uw garage. Bijen kunnen zich nestelen zich in vele aparte plekjes. Dit hoeft dus niet perse in de natuur te zijn. Dit kunnen ook plekjes zijn zoals een dakpan of een spleetje in het hout. Hierdoor kunt u voor uw bijenhotel ook gebruik maken van dat soort producten.

Enkele andere voorbeelden zijn

  • Een nestkastje vullen met rietstengels
  • Boor gaten in een houtblok
  • Maak bosjes van bamboe die daarna weer in een buis, blikje of kistje kunnen.
  • Door meerdere van deze op te stapelen krijgt het een waar ‘hotel’ gevoel.

Het is belangrijk dat het bijenhotel op de zuidelijke richting staat. Daarnaast moeten er binnen 50 meter voldoende bloeiende planten staan.

Mocht u thuis geen bouwstenen hebben, dan hebben wij een leuk assortiment aan bijenhotels die u direct buiten kunt plaatsen om de bij een handje te helpen!  https://www.bijenhuis.nl/cadeau-s/3693-insectenhotel-medium-1234567890144.html

Categorieën

Tags