Bijenhouden in januari

jan 20, 2022

Bijenhouden in januari

Het winterseizoen is een rustige periode voor de meeste imkers. Wat doen imkers dan? Het komt erop neer niet veel ???? Tot de volgende blog! Maar nee, was dat maar zo!

Er is veel meer te doen dan dat er op het eerste gezicht lijkt. Zoveel meer zelfs, dat moderne imkers nu geavanceerde hulpmiddelen zoals warmtebeeldcamera’s gebruiken om hun bijenkasten te controleren.

Bijenhouden door het jaar heen

Bijenhouden is, net als landbouw, seizoensgebonden. Een bijenkast is afhankelijk van het weer en de bestuivende planten eromheen om te overleven, dus bijen en imkers moeten zich elke dag en elk seizoen aanpassen aan de leefomgeving.

Terwijl de werkbijen zich niet naar buiten wagen, bruist het in de bijenkast de hele maand van activiteit. Duizenden werkbijen moeten constant trillen om de tros warm genoeg te houden om te functioneren en het broednest warm genoeg te houden. Al dit bewegen kost energie, dus elke dag in januari verbruikt het volk bijna een pond van de opgeslagen honing.

De enige grote taak van de imker is ervoor te zorgen dat het volk voedsel heeft. Ook hierbij moet rekening gehouden worden dat er alleen ingegrepen wordt als dat noodzakelijk is want hierdoor kan warmte ontsnappen, waardoor het moeilijker wordt om de koningin en het broed te beschermen.

Werkzaamheden imker in januari

Veel imkers adviseren om de winter te beschouwen als de jaarlijkse vrije tijd van een imker: bijkomen nadat ze in de zomer hebben gezweet in hun pak.

Maar ondernemende imkers gebruiken deze tijd ook om te inventariseren, materialen te bestellen en plannen te maken voor het komende jaar.

Werkzaamheden voor de imker in januari:

  • Controleer bijenkasten op windschade
  • Controleer op warmere dagen in de late winter snel het volk om er zeker van te zijn dat de bijen genoeg honing hebben opgeslagen voor voedsel. Voer anders bij met invertsuiker.
  • Bestel nieuwe volken. Helaas overleven niet alle volken de winter zodat u van het voorjaar weer met nieuwe volken kunt starten. Dit kunt u doen bij de lokale imkervereniging of zoek eens op het internet waar ook veel te vinden is over het kopen van bijenvolken
  • Repareer uw bijenramen en de materialen die u weer nodig heeft voor het nieuwe seizoen
  • Als het gesneeuwd heeft de vliegspleet sneeuwvrij maken
  • Schoonmaken van lege gebruikte bijenkasten (zie hieronder meer informatie hierover)
  • Deelname aan Webinars, bijenkomsten etc.

Schoonmaken van lege gebruikte bijenkasten

In de winter is het ook de beste tijd om uw gebruikte bijenkasten schoon te maken. Houten bijenkasten kunnen het beste schoongebrand worden. Of u kunt met een hete sodaoplossing van 60 gram soda per liter water de kast schoonmaken met een schrobber en daarna afspoelen met schoon water. Zodra de kast droog is kunt u kijken of deze bijgewerkt moet worden met bijvoorbeeld verf of beits.

Nu weet u welke werkzaamheden er gedaan moeten worden om bijen te houden in januari. Veel succes met alle werkzaamheden voor deze maand! Tot de volgende blog!

Leave a comment

Inloggen