Zelf bijenwaskaarsen maken. Wat heb ik nodig?

feb 8, 2022

Bijenwaskaarsen zorgen voor een heerlijke geur en branden over het algemeen vrij lang. Doordat bijenwas een natuurproduct is, kunnen de eigenschappen, zoals kleur en brandduur, per productie verschillen. Deze verschillen ontstaan doordat de herkomst van de was afwisselend is. De bijen vliegen op de gewassen die in hun omgevingen bloeien en dat is per locatie en per jaargetijde anders. Om de verschillen in de kaarsen zo klein mogelijk te houden, worden de wasblokken vermengd tot een geheel. De was wordt vervolgens gewalst tot een velletje raat of omgesmolten in was pastilles. Wij kennen twee soorten voor het zelf maken van bijenwaskaarsen. Het kaarsen rollen met kaarsenraat of het gieten in mallen.

Kaarsen maken van kaarsenraat

Voor het rollen van kaarsen hebben wij samengestelde pakketten kaarsenraat inclusief lont. De bijenwas is hier gewalst tot een velletje raat. Deze vellen raat zijn 100% natuurlijk, er worden geen kleur- en geurstoffen aan toegevoegd!

Met onze kaarsenraat die in de kleur naturel en rood verkrijgbaar zijn kunt u zelf kaarsen rollen. Bij dit kaarsenraat pakket zitten 5 of 10 vellen raat en voldoende lont om bijvoorbeeld tafelkaarsen te rollen. Op de verpakking vind u verschillende figuren die u zelf kunt rollen. Ook kunt u de raat door de helft knippen waardoor het maken van meer dunnere dinerkaarsen een optie is. Als u meerdere kaarsen wilt rollen is het kopen van bijvoorbeeld een pak gewalste kunstraat ook een optie en daarbij koopt u de lont los. Voor tafelkaarsen raden wij lont nummer 2 aan. In een pak kunstraat zitten ongeveer 18 tot 20 vellen.

Zelf bijenwaskaarsen gieten

Bij het bijenwaskaarsen gieten heeft u de volgende producten nodig:

  • Gietmal verkrijgbaar in vele soorten en maten
  • lont (verkrijgbaar in meerdere diktes) De lont wordt per meter verkocht. Welk nummer lont u het beste kunt kopen hangt af van de gietmal. Bij de omschrijving van de gietmal kunt u het nummer van de lont vinden die u nodig heeft. 
  • Bijenwaspastilles. Verkrijgbaar in 500 gram en 1 kg
  • Wasgietkan Au Bain Marie 

Als u zelf niet kunt kiezen hebben wij ook starterspakketten samengesteld. 

Stappenplan voor het gieten van bijenwaskaarsen

1. kies de gietmal die u wilt gebruiken. Op onze website zijn meerdere gietmallen beschikbaar. Het is ook mogelijk om glazen potjes te gebruiken.

2. U knipt de lont in de juiste lengte. Daarbij zorgt u ervoor dat de lont net iets langer is dan de hoogte van de mal. Plaats de lont in het midden van de mal. U kunt hiervoor een knijper of twee lucifers gebruiken waar u de lont stevig in vast klemt en op de bovenkant van de mal laat rusten.

3. daarna begint u met het smelten van de bijenwas. Hiervoor kunt u onze bijenwas pastilles gebruiken. Daarbij is het handig om onze handige smeltkannetjes te gebruiken of een au bain-marie kannetje. Als de bijenwas vloeibaar is giet u de gesmolten was in de mal en laat u dit gedurende enkele uren uit harden. Daarna kunt u de elastieken verwijderen en genieten van u eigen gemaakte bijenwaskaars!

De gietmallen kunt je overigens ook goed gebruiken voor het maken van zeepjes. 

Heeft u nog vragen over het aanschaffen van de juiste artikelen, neem dan contact op met ons!

Veel plezier met maken van jouw bijenwaskaarsen!

 

Leave a comment

Inloggen