Bijenhouden in maart en koninginnenteelt

mrt 7, 2022

We gaan richting het voorjaar en daarbij speelt koninginnenteelt een belangrijke rol voor vele imkers. Wij gaan met deze blog wat dieper in op de koninginnenteelt en de werkzaamheden voor de imker in de maand maart.

Koninginnenteelt – start met een goede voorbereiding!

Koninginnenteelt valt of staat met goed materiaal en een gedegen voorbereiding. Een goede cursus is daarbij noodzakelijk. Er worden op meerdere plekken in Nederland cursussen koninginnenteelt aangeboden.

Overlarven

Telen doe je vaak van de beste koningin op dat moment. De meeste toegepaste techniek is overlarven. Daarbij maak je gebruik van een omlarfnaald. Des te kleiner het schepje, des te meer succes van het scheppen van een 1 daags larf. Oudere (dikkere) larfjes scheppen dan namelijk veel lastiger. Er zijn dure Zwitserse omlarfnaalden, zowel voor links- als rechtshandigen. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor de niet originele Zwitserse omlarfnaalden. Die zijn aanzienlijk goedkoper en voldoen zeker ook. Dan zijn er ook nog Japanse (schuif) omlarfnaalden en rvs omlarfnaalden met aan beide zijden een schepje.

De geschepte 1 daags larf doet u in een omlarfdopje. Deze gaat in een celdophouder en deze druk je op een grondplaatje. Dit is het zogenaamde Nicotsysteem. Deze Nicot onderdelen passen weer in een teeltraam, tevens verkrijgbaar bij het Bijenhuis.

Bent u klaar met overlarfen, dan gaan de larfjes in een starter.  Een starter is een drie-raamskastje met volledige gaasbodem en een starterskop. In deze starterskop bevinden zich de teeltlatjes. Kijk voor meer informatie op onze website.  

Zijn de dopjes aangenomen, dan gaan ze 24 uur later in een teeltraam en worden ze in een pleegvolk gehangen. Vanaf dag 7 schuif je, heel voorzichtig, een uitloopkooitje om de gesloten moerdop. Als de koningin geboren is, kan je ervoor kiezen om deze direct te merken met een lakstift of merkpen. Voor 2022 gebruikt u de kleur geel. Mocht je de koningin willen nummeren, dan is dit mogelijk met merkplaatjes. Deze zijn van plastic of van metaal opalith.

Wilt u helemaal niet overlarven, dan is misschien het nicot basissetje (cassette) inclusief 100 overlarfdopjes iets voor u. Het gebruik hiervan vindt u terug in de volgende boeken:

Koninginnenteelt – Velthuis en Duchateau

Koninginnenteelt – Tiesler en Englert

Voor vragen hebben wij professionals in dienst die je hier alles over kunnen vertellen!

Werkzaamheden imker in maart - voorjaarsinspectie

Als de temperatuur het toelaat kan eind maart de voorjaarsinspectie plaatsvinden. De inspectie kan plaatsvinden op een dag met weinig wind en veel zon zodat de temperatuur bij de kast zo’n circa 15-16 graden is. Houd er rekening mee dat je een laken gebruik om de kamers die je open hebt gemaakt warm te houden anders kunnen de bijen snel afkoelen!

  • Check de aanwezige voedselvoorraad, verhongeren kan nog steeds! Naast de honing moet er stuifmeel in de broedkamers zitten.
  • Is er broed aanwezig? Loop de binnenste ramen door om te kijken of er broed aanwezig is.
  • Hoe ziet het broed eruit? Kijk of het broed er gezond uitziet. Zo niet, ga na wat er aan de hand is. Collega imkers of imkers van de vereniging kunnen je daarbij vaak ook helpen.
  • Is er voldoende ruimte in de kast? Zodra de koningin begint met het leggen van eitjes is het van belang dat er voldoende ruimte aanwezig is.
  • Check of de koningin aanwezig is. Je hoeft niet de hele kast onderste boven te halen om haar te vinden. De koningin is de enige die eitjes legt. Vindt je eitjes, dan was de koningin er tenminste drie dagen geleden nog.

Leave a comment

Inloggen