Honing, zoveel meer!

Er zijn vele soorten honing en elk soort heeft een eigen smaak. Daarbij ziet elke honing er anders uit, de één is donker, de ander licht en weer een ander heeft een roodachtige kleur. Ook de structuur kan verschillen. Er zijn lang vloeibare honingsoorten, zoals acaciahoning, die nauwelijks kristalliseren en er zijn soorten die zo snel kristalliseren dat we ze bewust roeren tot een crèmehoning, zoals koolzaadhoning.

Het Bijenhuis is dé honingspecialist met een ruim aanbod in Nederlandse en buitenlandse honingsoorten, allen van geselecteerde imkers.
Voor ons staat kwaliteit voorop en dat is te proeven!

Proef zelf onze diverse honingsoorten!

Hollandse honing

Het Bijenhuis heeft honderden bijenvolken verspreid door heel het land. Zodra de bloeitijd voorbij is, verzameld de imker het overtollige honing uit de bijenkasten. Deze honing is terug te vinden in ons assortiment. Daarnaast kopen wij honing in van Nederlandse imkers. Alle honing wordt gecontroleerd en met zorg verwerkt.

Bloemenhoning

Bloemenhoning is de meest bekende honingsoort die er is. Het is een 'mengelmoes' van allerlei diverse planten. Hierdoor is de smaak, kleur en de kristallisatie afwisselend per oogst. De bijen vliegen in de lente namelijk op andere bloemen dan in de zomer. Dit komt door de diverse bloeiperioden van de planten en bomen. Er worden dus diverse pollen verzameld die in de honing terecht komen. Bloemenhoning uit Nederland wordt onder andere gebruikt tegen hooikoorts. Door honing uit het eigen land in te nemen, wordt het lichaam blootgesteld aan de pollen die hooikoorts veroorzaken. Deze blootstelling maakt dat het lichaam natuurlijke weerstand opbouwt, waardoor de hooikoortsklachten minder kan worden.

Koolzaadhoning

Koolzaadhoning is een “geroerde” honing. Gedurende een aantal dagen wordt de honing 10 tot 15 minuten geroerd. Door dit proces worden de kristalen langzaam verkleind en verandert de viscositeit en de kleur van de honing. Deze wordt dikker en wit van kleur. Zoals de naam al zegt, vliegen de bijen hiervoor op de koolzaad. Dit is een plant met sprekende gele bloemen, die bloeit vanaf april. De honing die de bijen hiermee maken is vrij neutraal van smaak. Door het roerproces wordt deze een fijne smeerbare honing. Goed voor op brood of in de warme melk!

Lindehoning

Lindehoning heeft een licht mint-achtige nasmaak. Voor deze honing vliegen de bijen op de bloesem van de lindebomen. Lindehoning wordt ook wel genomen om te ontspannen vanwege de rustgevende en kalmerende werking. Het is een goede honing om in de thee te doen als ontspanningsdrankje. Zorg dat de thee op drinktemperatuur is, voordat de honing toegevoegd wordt. Zo blijft al het goede van de honing behouden. 

Heidehoning

Heidehoning is een zeer bijzondere honing in de honingwereld. Het is een pittige honing met een specifieke smaak. Wat deze honing zo speciaal maakt, is dat het een zeer stevige honing is. Goede heidehoning kan ondersteboven worden gehouden, zonder dat er ook maar een druppel honing uit de pot valt! Het zit bomvol anti-oxidanten en mineralen en is daarmee één van de gezondste honingsoorten die in Nederland te vinden is. Het is te vergelijken met de welbekende Manuka-honing. In augustus en september bloeit de heide paars. In deze tijd vliegen de bijen op en af de paarse bloemen van de heidestruiken. Aangezien de bloeiperiode zo kort is en de heide sterk reageert op weersomstandigheden, is heidehoning helaas niet altijd verkrijgbaar.

honing

Buitenlandse honing

Naast de Nederlandse honingsoorten vullen wij ons assortiment aan met diverse buitenlandse soorten. De reden hiervoor is dat er vanuit het buitenland ook vele heerlijke honingsoorten komen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Dit komt bijvoorbeeld door een te laag aanbod of simpelweg omdat de plant hier niet groeit.

Dennenhoning

Dennenhoning is een amberkleurige en kruidige honing, die doet denken aan hoestsiroop. Deze bijzondere honing wordt door de bijen gemaakt met honingdauw in plaats van nectar. De bijen verzamelen dit en zetten het om in honing. Dennenhoning is een zeer mineraal- en vitaminerijke honing.

Lavendelhoning

Lavendelhoning is een goudbruine honing met een vrij kruidige smaak. Het is een graag gebruikte honing bij slapeloosheid, vanwege het kalmerende effect. De bijen vliegen op de welbekende blauw-paarse bloemen van de lavendelstruik.

Tijmhoning

Tijmhoning is een wat donker rode honing en heeft een vrij pittige smaak. Lekker voor bij een stukje kaas of als marinade over het vlees! Deze honing wordt ook wel genuttigd vanwege de verzachtende werking in de keel. Tijmhoning wordt gezien als de honing van onstuimigheid en enthousiasme. De tijm geeft wit tot roze bloemen waar de bijen op vliegen om tijmhoning te maken.

Frambozenhoning

Frambozenhoning is een roodachtige zoete honing met een verrassende pittige nasmaak. Net als frambozen is deze honing heerlijk in een salade, dessert of smoothie. De bijen vliegen voor deze honing op de witte bloemen van de frambozenstruik. Een geliefde struik vanwege de vruchten.

Acaciahoning

Acaciahoning is een ideale honing voor diegenen die zo nu en dan honing lusten. Deze honing blijft namelijk lang vloeibaar, door het lage glucosegehalte. Het is een lichte, bijna doorzichtige honing. De smaak is zacht en vrij neutraal. Hierdoor is de honing ook geschikt voor 'beginnelingen’. Hett wordt vaak gebruikt als zoetstof in de koffie, thee of yoghurt en is ideaal als suikervervanger voor koekjes of cake. Acaciahoning komt, zoals de naam al zegt, van de acaciaboom. Deze boom geeft van mei tot en met juli witte vlinderachtige bloemen die in trossen bij elkaar hangen. Deze bomen zijn in Nederland vaak te vinden in stadsparken. Ze zijn onder andere te herkennen aan de diep gegroefde stam.

Boshoning

Boshoning is over het algemeen een donkere en stroopachtige honing. Het is een 'mengelmoes' van allerlei diverse nectar en honingdauw van de bomen. Hierdoor is de smaak, kleur en de kristallisatie snelheid afwisselend per oogst.

Kastanje honing

Kastanje honing is een ideale honing voor diegenen die een niet al te zoete honing zoeken. Het is een roodbruine honing met een licht bittere en nootachtige smaak. Lekker in combinatie met kaas, noten en vruchten. Kastanjehoning wordt ook wel ingenomen voor wat extra energie. Het geeft het lichaam een net een extra zetje in vermoeide tijden.

Rozemarijnhoning

Rozemarijnhoning is een donkere oranjerode honing met een zoete en kruidige smaak. Goed te gebruiken voor het bereiden van vlees! Een lepeltje door de marinade of saus geeft het gerecht een heerlijke twist. Voor rozemarijnhoning vliegen de bijen op de rozemarijn, een bekende kruid in de keuken. De houtige plant geeft blauwige of wittige bloemen, waar de bijen de nectar uit verzamelen. Rozemarijnhoning is een heerlijke honing om mee wakker te worden. Een theelepel in de thee zorgt voor stimulans van het brein.

Oranjebloesemhoning

Oranjebloesemhoning is een heerlijke zachte, zoete en fruitige honing. Het heeft een heldere gouden kleur en ruikt ook lekker fruitig. Deze honing is goed als zoetstof voor in de thee! Oranjebloesemhoning wordt door de bijen gemaakt met nectar uit de witte bloemen van de sinaasappelbomen. Door het verzamelen van de stuifmeel en nectar, bestuiven ze gelijk de bomen, waardoor de sinaasappels kunnen groeien! Deze honing wordt ook wel de honing van de liefde en blijdschap genoemd.

Proef zelf onze diverse honingsoorten!