Basiscursus Medemaker

De basiscursus Medemaker is bedoeld voor hen die van honing hun eigen honingwijn (mede) willen maken. Voorkennis over wijn maken of de imkerij is niet noodzakelijk. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur op de zaterdag van 10:00 – 13:00 uur en wordt afgesloten met één bijeenkomst van 6 uur. De cursus wordt gehouden in het Bijenhuis te Wageningen. 

Elke cursist gaat zelf 10 liter mede maken. Alle handelingen, vanaf het oplossen van de honing (mostbereiding) tot en met het bottelen, zal de cursist zelf uitvoeren. Tijdens de cursus wordt veel aandacht aan de theorie besteed. In de eerste plaats de vinificatie van mede. Vinificatie is het geheel van proces en toegepaste technieken om een mede te bereiden. Behalve de vinificatie van mede komt ook de (bio)chemie ruimschoots aan bod.

Doel van de theorie en praktijk is om die vaardigheden aan te leren waardoor je als Medemaker zelfstandig een goede mede kan maken. Verder ben je na afloop in staat om zelf nieuwe recepten te ontwikkelen.

In het onderdeel 'Proeven en keuren van mede' komen de basistechnieken van het mede (wijn) proeven aan bod.  Dit onderdeel wordt afgesloten met een degustatie. Hierbij staat de invloed van zuur, tannine en/of suiker op het smaakprofiel van mede centraal.

Deelname en kosten

Deelname aan de cursus kost € 215,-. Dit is exclusief de aanschaf van de materialen die benodigd zijn om zelf tijdens de cursus mede te maken. De geschatte kosten hiervoor zijn circa € 95,-. Hierbij wordt uitgegaan dat elke deelnemer zelf honing bezit. Indien dat niet het geval is dan kan eventueel via bemiddeling van de cursusorganisator deze worden aangeschaft. Per 10 liter is 4 á 5 kilo honing nodig. Vijf liter is minimaal en daarvoor is 2,5 kilo nodig.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@bijenhuis.nl.

Bij een minimale groepsgrootte van 12 personen kan deze cursus doorgang vinden. Maximaal aantal deelnemers is 16 personen. 

Cursusdata

Dag

Datum

Lestijden

Onderdeel

1

7 sept 2019

Theorie  9:30-12:30

Vinificatie

2

5 okt 2019

Praktijk 13:00-16:00

Bereiding van de most

3

9 nov 2019

Theorie + Praktijk 9:30-12:30

Overhevelen van de grove gist

4

14 dec 2019

Theorie + Praktijk 9:30-12:30

Overhevelen van de fijngist

5

18 januari 2020

Theorie 9:30-12:30

(Bio)chemie in relatie met vinificatie

6

6 juni 2020

Theorie + Praktijk 9:30-15:30

Proeven en keuren van mede, inclusief degustatie en bottelen van eigen mede.

 

Achtergrond lesgevers

Alexander Vogelaar

Achtergrond analytische chemie. Is ongeveer 21 jaar geleden begonnen met het maken van mede. Geeft vanuit het gezichtspunt van de chemie lezingen over het maken van wijn aan (hobby) wijnbouwers. Verzorgt voor imkerijverenigingen lezingen over het maken van mede.