Basiscursus Medemaker

De basiscursus Medemaker is bedoeld voor hen die van honing hun eigen honingwijn (mede) willen maken. Voorkennis over wijn maken of de imkerij is niet noodzakelijk. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 3 uur op de zaterdag van 10:00 – 13:00 uur. De cursus wordt gehouden in het Bijenhuis te Wageningen. 

Elke cursist gaat zelf 10 liter mede maken. Alle handelingen, vanaf het oplossen van de honing (mostbereiding) tot en met het bottelen, zal de cursist zelf uitvoeren. Daarnaast gaat de cursist zelfstandig most- en honing analyses uitvoeren. Tijdens de cursus wordt veel aandacht aan de theorie besteed. In de eerste plaats de vinificatie van mede. Vinificatie is het geheel van proces en toegepaste technieken om een mede te bereiden. Behalve de vinificatie van mede komt ook de (bio)chemie ruimschoots aan bod.

Doel van de theorie en praktijk is om die vaardigheden aan te leren waardoor je als Medemaker zelfstandig een goede mede kan maken. Verder ben je na afloop in staat om zelf nieuwe recepten te ontwikkelen.

Het onderdeel 'Proeven en keuren van mede' wordt gegeven door Siem Zwaard. Hier komen de basistechnieken van het mede (wijn) proeven aan bod.  Dit onderdeel wordt afgesloten met een degustatie. Hierbij staat de invloed van zuur, tannine en/of suiker op het smaakprofiel van mede centraal.

Deelname en kosten

Deelname aan de cursus kost 215 Euro. Dit is exclusief de aanschaf van de materialen die benodigd zijn om zelf tijdens de cursus mede te maken. De geschatte kosten hiervoor zijn circa 85 Euro. Hierbij wordt uitgegaan dat elke deelnemer zelf honing bezit. Indien dat niet het geval is dan kan eventueel via bemiddeling van de cursusorganisator deze worden aangeschaft. Per 10 liter is 4 á 5 kilo honing nodig. Vijf liter is minimaal en daarvoor is 2,5 kilo nodig.


Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@bijenhuis.nl.

Bij een minimale groepsgrootte van 14 personen kan deze cursus doorgang vinden. Maximaal aantal deelnemers is 17 personen. 

Let op! Deze cursus is al bezig! Er start een nieuwe curus op zaterdag 22 juni. Klik hier voor meer informatie.

Cursusdata

Dag

Datum

 

Onderdeel

1

13 okt 2018

Theorie

Vinificatie

2

10 nov 2018

Theorie

(Bio)chemie in relatie met vinificatie, honing-analyses

3

5 jan 2019

Theorie en praktijk

Bereiding van de most

4

9 feb 2019

Theorie en praktijk

Overhevelen van de grove gist

5

9 maart 2019

Theorie en praktijk

Overhevelen van de fijngist

6

5 okt 2019

Theorie en praktijk

Invloed van eik

7

16 nov 2019

Praktijk

Proeven en keuren van mede, inclusief degustatie

Achtergrond lesgevers

Alexander Vogelaar

Achtergrond analytische chemie. Is ongeveer 21 jaar geleden begonnen met het maken van mede. Geeft vanuit het gezichtspunt van de chemie lezingen over het maken van wijn aan (hobby) wijnbouwers. Verzorgt voor imkerijverenigingen lezingen over het maken van mede.

Siem Zwaard

Jarenlang trekker geweest van de werkgroep Vinificatie bij een grote vereniging van (hobby) wijnbouwers. Heeft onder andere lezingen gegeven over wijn maken en voorkomen van problemen. Daarnaast proeverijen van wijnen (ook wijnen met gebreken) georganiseerd en geleid. Een cursusboek geschreven en is vraagbaak voor collega wijnmakers.