Gietmallen
Wil je zelf kaarsen maken? Met onze siliconen mallen kun je gemakkelijk prachtige kaarsen gieten. Deze mallen zijn perfect te combineren met onze bijenwas pastilles, zodat je thuis op een leuke en creatieve manier natuurlijke kaarsen kunt maken.
Assortiment mallen voor kaarsen
Ons uitgebreide assortiment aan kaarsenmallen biedt voor ieder wat wils, van gedetailleerde bijenkorfjes en hexagonen met bijtjes tot sierlijke bloemenmotieven. Andere populaire keuzes zijn bolvormige mallen en cilindervormen met diverse motieven. Voor de grote imkerliefhebber hebben we zelfs een mal van een bijenkast. Een favoriete mal tijdens de wintermaanden is die van een dennenappel.
Hoe gebruik je een kaarsenmal?
- Voorbereiding van de mal:Controleer of de mal schoon en droog is. Siliconen mallen hoeven meestal niet ingesmeerd te worden, maar als je mal wat ouder is of je extra voorzichtig wilt zijn, kun je een dunne laag plantaardige olie of lossingsmiddel aanbrengen.
- Plaatsen van de lont: Bij de gietmallen zit er geen lontgat in. Deze kunnen erin gemaakt worden met een prikpen of kaarsenpriem
- Onderkant van de mal afsluiten: Als de mal een opening aan de onderkant heeft voor de lont, sluit deze dan goed af met een stukje kleefpasta of kneedgum om te voorkomen dat de gesmolten was eruit loopt.
- Hoe lont in siliconen mal? Dat gaat zo: Rijg de lont door het lontgat aan de onderkant van de mal. Laat voldoende lont uitsteken aan beide zijden. Het uiteinde aan de onderkant kun je later afknippen. Het bovenste deel van de lont moet lang genoeg zijn om boven de mal uit te steken.
- Lont fixeren: Gebruik een lontstabilisator of een stokje (zoals een satéprikker) dat je horizontaal over de bovenkant van de mal legt. Wikkel de lont een paar keer om het stokje en zorg dat het strak en gecentreerd blijft.
- Smelten van de was: Verwarm de bijenwas in een dubbele boiler tot het volledig gesmolten is. Voeg eventueel geuren of kleuren toe als je dat wenst.
- Gieten van de was: Giet de gesmolten was langzaam en gelijkmatig in de mal. Zorg ervoor dat je de mal niet te snel vult, want dat kan luchtbellen veroorzaken. Vul de mal tot net onder de rand.
- Laat de kaars enige tijd afkoelen, afhankelijk van de grootte van de kaars en de omgevingstemperatuur. Dit kan enkele uren duren.
- Eventueel aanvullen: Soms krimpt de was tijdens het afkoelen, wat een kleine kuil rondom de lont kan veroorzaken. Als dit gebeurt, verwarm dan een kleine hoeveelheid was opnieuw en vul de kuil voorzichtig op.
- Verwijderen van de kaars uit de mal: Zodra de kaars volledig is afgekoeld en uitgehard, kun je de kaars voorzichtig uit de siliconen mal halen. Siliconen zijn flexibel, dus je kunt de mal voorzichtig omdraaien en de kaars eruit duwen.
- Knip het overtollige lont aan de onderkant en bovenkant bij.
Hoe maak je kaarsen mallen schoon?
Na het gieten van je kaarsen wil je natuurlijk je mallen schoon en in goede staat houden.
- Wacht tot de mal is afgekoeld: Zorg ervoor dat de mal volledig is afgekoeld en dat er geen vloeibare was meer in zit voordat je begint met schoonmaken.
- Verwijder overtollige was: Draai de mal voorzichtig binnenstebuiten om zoveel mogelijk achtergebleven was te verwijderen. Eventuele resterende stukjes was kun je voorzichtig met je vingers of een zacht houten spateltje eruit halen. Vermijd scherpe voorwerpen die de mal kunnen beschadigen.
- Gebruik warm water en milde zeep: Vul een bak of je gootsteen met warm water en voeg een beetje milde afwaszeep toe. Dompel de mal onder in het water en wrijf zachtjes met je handen of een zachte spons om resten van was en geurstoffen te verwijderen.
- Gebruik een zachte borstel voor gedetailleerde delen: Als je mal ingewikkelde of gedetailleerde patronen heeft, gebruik dan een zachte tandenborstel of een speciaal reinigingsborsteltje om in de hoeken en spleten te komen. Dit helpt om wasrestjes die moeilijk te bereiken zijn, los te maken.
- Spoelen en drogen: Spoel de mal grondig af onder stromend warm water om alle zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen zeep achterblijft, omdat dit de volgende keer dat je de mal gebruikt de was kan beïnvloeden.
- Laat de mal vervolgens aan de lucht drogen op een schone, droge doek. Zorg ervoor dat de mal volledig droog is voordat je hem opbergt om schimmelvorming te voorkomen.
Opslag: Bewaar de schone en droge mal op een koele, droge plek, uit direct zonlicht en hitte. Het is een goed idee om de mal in zijn originele verpakking of in een luchtdichte zak te bewaren om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen.
Tips voor hardnekkige resten
Zet de mal in de vriezer: Als er nog wat hardnekkige wasresten in de mal blijven hangen, kun je de mal een paar uur in de vriezer plaatsen. De was zal dan krimpen en gemakkelijker loskomen. Na het invriezen kun je de wasresten er eenvoudig uitdrukken.
Gebruik geen schurende middelen: Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen, borstels of schuursponsjes, omdat deze de siliconen mal kunnen beschadigen.
Gietmal voor kaarsen kopen bij Het Bijenhuis
Bij Het Bijenhuis vind je een allerlei soorten gietmallen voor kaarsen, perfect voor elke gelegenheid en elk seizoen. Of je nu op zoek bent naar een specifiek ontwerp of een compleet startpakket, bij ons ben je aan het juiste adres. Bestel vandaag nog en begin met het maken van je eigen unieke kaarsen!