Bijenkasten

Bijenkast kopen?  Beroeps- of beginnend imker en op zoek naar een houten bijenkast, kunststof bijenkast, kunstraat of allerlei andere imkerbenodigdheden voor de bijen? Of aan het oriënteren in de wereld van bijenkasten en bijbehorende producten voor het bijenhouden? Het Bijenhuis, is met jarenlange imkerervaring en veel productkennis, de juiste winkel én online shop voor alle imkers! Bekijk gerust ons ruime assortiment.

Bijenkasten, kastonderdelen en korven | Het Bijenhuis

Er zijn 146 producten.

Item 1-12 van 146 in totaal item(s)

Actieve filters

Beginnend imker?

Als beginnend imker kan het lastig zijn om de juiste bijenkast te vinden. Er zijn vele soorten en maten, maar wat is nou het beste? Hier wat handige tips waar opgelet kan worden bij de aanschaf van een bijenkast. In Nederland worden voornamelijk de spaarkast en de Segeberger met Nederlandse (simplex)ramen gebruikt. Nederlands simplex kasten zijn opvolgend aan deze twee kasten. De spaarkast en Nederlands simplex hebben dezelfde raammaten, waardoor de bijen gemakkelijk zijn uit te wisselen. De spaarkast is enkelwandig wat de kast gemakkelijk maakt om te verplaatsen. De simplexkast is dubbelwandig wat inhoudt dat er een buitenrand en een binnenbak is. Zowel de spaarkast als de Nederlands simplex kasten zijn te verkrijgen in Vuren en Red Cedar hout. Vurenhout is licht van kleur en moet behandeld en onderhouden worden. Red Cedar hout is roodachtig en hoeft niet behandeld te worden, maar kan met lijnolie of Propoleum behandeld worden om de kleur te behouden. Een onbehandelde Red Cedar kast zal na verloop van tijd vergrijzen, maar behoudt zijn kwaliteit. Een Segeberger kast is gemaakt van styropor. Het grote voordeel hiervan is dat ze lichter in gewicht zijn dan de houten bijenkasten.

Doel van de bijenkast

Voor de aanschaf van de juiste bijenkast, is het belangrijk om te bepalen waarvoor de bijen worden gehouden. De één houdt bijen puur vanwege het oogsten van honing, de ander voor het behoud van de natuur. Op basis van deze keuze, kan de overweging gemaakt worden om bijvoorbeeld een Top Bar Hive of een ‘standaard’ bijenkast aan te schaffen. Alle bijenkasten die bestaan uit honing- en broedkamers zijn voor beide doeleinden prima geschikt. Bijenkasten zoals de Top Bar HiveEinraumbeute en de Grasstekkast zijn meer gebaseerd op de natuurlijke bouw van de bijen. Dit maakt deze kasten uitermate geschikt voor het natuurbehoud.

Bijenweetje!

Bijen stellen niet al te veel eisen aan hun woning. Voor hen is het belangrijk dat het droog is en dat de woning voldoende ruimte biedt. De honingbij maakt van natura het bijennest in boomholtes. De honingraten worden hierbij vastgemaakt aan het plafond en aan de zijwanden van de holte. De inhoud van zo’n natuurlijke nestholte bevat 30 tot 60 liter, echter heeft 45 liter de voorkeur. De keuze voor een bijenkast is dus voornamelijk voor de imker van belang!

Assortiment

Een groot deel van onze houten bijenkasten wordt in onze eigen werkplaats geproduceerd. Alle imkermaterialen die in ons assortiment te vinden zijn, worden kritisch door ons bekeken en beoordeeld. Hierdoor kunnen we een hoogwaardige kwaliteit leveren en lange levensduur van al onze imkerbenodigdheden garanderen. Ons ruime assortiment biedt onder andere bijenkasten, bijenkastonderdelen, bijenkorven, kunstraatimkerkleding en materialen voor koninginnenteelt. Breng een bezoek aan onze winkel of bekijk ons aanbod in onze webshop.

Advies nodig?

Vragen of advies nodig? Beginnend imker en behoefte aan advies over het houden van bijen? Of al enige ervaring in de imkerij en op zoek naar iets specifieks? Kom voor meer informatie gerust een langs in onze winkel. Wij helpen graag verder!