Productgroepen

Zelf kaarsen maken

Wist je dat je eenvoudig zelf bijenwas kaarsen kon maken? En dat bijenwas hier perfect voor is? Bij Het Bijenhuis koop je alles om zelf de mooiste kaarsen te maken. Zoals bijenwas pastilles, lont en veel verschillende gietmallen. Toch liever een kant-en-klare kaars ambachtelijk gemaakt van bijenwas, bekijk dan ons assortiment kaarsen

Wil je meer weten over het zelf maken van kaarsen en wat je precies nodig hebt? Lees dan hier onze blog voor meer informatie! Ook vind je hier het stappenplan voor het gieten van bijenwaskaarsen. 

Er zijn 71 producten.

Item 1-12 van 71 in totaal item(s)

Actieve filters

Bijenwas kaarsen maken

Langzamerhand begint de temperatuur te dalen, worden de warme truien voorin de kledingkast gelegd en wordt het eerder donker. Het is tijd om de gezelligheid in huis te halen. Dit kun je bereiken door sfeerlampen aan te zetten, de kachel te laten branden of de kaarsen aan te steken. Maar wat is er leuker dan kaarsen aan te steken, die je zelf gemaakt hebt? Lees verder over het zelf bijenwas kaarsen maken!

Waarom bijenwas kaarsen zelf maken?

Naast het feit dat het maken van je eigen kaarsen een leuke activiteit kan zijn, heeft bijenwas ook tal van voordelen. Bijenwas kaarsen verspreiden een zachte, subtiele geur van honing en propolis. Het verbrandingsproces van bijenwas kaarsen heeft kalmerende eigenschappen, kan verstopte neuzen verlichten en kan zelfs helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk.

Wat heb je nodig om zelf kaarsen te maken?

Gietmal

Een gietmal is een essentieel onderdeel van het kaarsenmaakproces. Het fungeert als een vorm om je gesmolten was in te gieten en de uiteindelijke kaarsvorm te creëren.

Bijenwas pastilles

Bijenwas pastilles zijn een populaire keuze voor kaarsenmakers vanwege hun natuurlijke en milieuvriendelijke eigenschappen. Maar wat is het verschil tussen bijenwas pastilles en kaarsenraat?

Kaarsenraat is eigenlijk een bijenwasplaat met de honingraatstructuur nog intact. De kaarsenraat kun je gebruiken om dinerkaarsen te draaien. Terwijl bijenwas pastilles, zoals de naam al aangeeft, in kleine pastilles worden geleverd. Deze pastilles kun je gemakkelijk smelten.

Lont

Een lont is de centrale structuur van je kaars, waardoor het smeltende was wordt getransporteerd en verbrand. Er zijn verschillende soorten lonten beschikbaar, afhankelijk van de gewenste kaarsgrootte en brandduur.

Optioneel: Wasgietkan

Een wasgietkan kan handig zijn om het wasmateriaal gelijkmatig te smelten en in de gietmal te gieten, maar het is optioneel en niet strikt noodzakelijk.

Hoe kun je je eigen kaarsen maken?

Nu je alle benodigde materialen hebt verzameld, kun je aan de slag met het maken van je eigen kaarsen. Hier is een basisstappenplan:

  1. Als de gietmal een patroon heeft, raden wij aan om de gietmal eerst in te spuiten met siliconenspray.
  2. Gebruik elastiekjes om de gietmal gesloten te houden.
  3. Knip de lont op de juiste lengte (langer dan de gietmal) en plaats deze in de gietvorm.
  4. Leg het uiteinde van de lont over bijvoorbeeld een saté- of cocktailprikkertje, waarbij het prikkertje rust op de wand van de gietvorm.
  5. Smelt de bijenwas pastilles in een geschikte pan of wasgietkan op een laag vuur tot ongeveer 50 graden. Zorg ervoor dat je het proces goed in de gaten houdt, aangezien bijenwas brandbaar kan zijn.
  6. Giet de gesmolten was in de gietmal. Dat kan vanuit de was-smeltpan, maar handiger is om de gesmolten was over te gieten in een gietkannetje, vanwege het speciale tuitje. Zorg tijdens het gieten dat de lont recht omhoog blijft staan.
  7. Laat de was in de gietmal volledig afkoelen en uitharden.
  8. Knip het lontje af tot de gewenste lengte.
  9. Verwijder de kaars uit de gietmal.
  10. Geniet van je zelfgemaakte kaars!

Bijenwas kaarsen maken bij het Bijenhuis

Je kunt bij ons terecht voor alle producten die je nodig hebt voor zelf kaarsen maken. Veel plezier met het maken van je eigen kaarsen en geniet van de gezelligheid die ze in je huis brengen!