Bijenhouden in februari

feb 1, 2022

Bijenhouden in februari

Februari kan een frustrerende maand zijn. Het kan nog steeds koud zijn, maar de wilgenpollen en sap komen eraan, dus dit is een van de eerste eiwitten die bijen in de natuur kunnen verzamelen. Weet jij wat dat betekent? Bijen zullen beginnen te broeden. Sterker nog, er bouwen zich nu sterke volken op. De langere dagen zorgt ervoor dat de koningin de eierproductie zal verhogen. Het volk bouwt langzamerhand een broedpopulatie op.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er honing toegankelijk is voor de tros, zodat de bijen er gemakkelijker naartoe kunnen gaan. Er staat misschien nog wat koud weer voor de boeg en als de bijen de tros warm moeten houden betekent dat meer voedselconsumptie. Een lastige tijd van het jaar.

Voedselconsumptie bijen in februari

Als de tros 1-2 weken achter elkaar in een dichte tros vastzitten kunnen zij samentrekken waardoor de bijen omringd door honing kunnen sterven tijdens een echt koude winter of bij het overwinteren van bijenkasten met kleine populaties. De bijen kunnen de tros niet verlaten om bij het voedsel te komen. Wanneer de temperatuur enorm schommelt, zoals in de late winter en het vroege voorjaar, is het mogelijk dat de bijen zich verspreiden naarmate de temperatuur warmer wordt en dan per ongeluk een dichte tros vormen op de verkeerde plek, zonder voedsel in de buurt en de tros koelt dan af.

Licht de bijenkasten daarom ook regelmatig op om in te schatten of de volken nog genoeg voedsel hebben en geef ze indien nodig een plak suikerdeeg (Fondabee of Canidpolline). En maak je geen zorgen wij hebben nog nooit ‘te’ dikke bijen gezien!

Kijk uit voor wasmotten!

In deze tijd van het jaar kunnen wasmotten uw waardevolle ramen volledig vernietigen. Verwijder de aangetaste ramen zo snel mogelijk om de schade onder controle te houden. Je kunt de ramen ook schoon borstelen en ze in het vriesvak leggen om zo de eitjes en larven van de wasmot te vernietigen. Maak daarna de imkermaterialen schoon met soda om verspreiding te voorkomen!  

Werkzaamheden imker in februari:

  • Februari is de maand voor hongersnood. Controleer of er nog voldoende voeding beschikbaar is. Doe dit idealiter op een warme dag!
  • Hebben de bijen stuifmeel? De koningin kan in februari beginnen met het leggen van eieren en stuifmeel is nodig als voedselbron voor het broed. Je kunt hiervoor Candipolline gebruiken.
  • Controleer of het volk de winter doorgenomen is. Wacht hiermee tot een wat warmere dag en kijk aan de bovenkant om er zeker van te zijn. Als het volk dood is check dan waaraan het volk is bezweken? Geen koningin aanwezig, honger of ziekte?
  • Maak de ingangen vrij van dode bijen of ander vuil.
  • Zijn uw imker materialen klaar voor het nieuwe seizoen?
  • Heeft u het adres waar u nieuwe volken vandaan kunt halen voor bijvoorbeeld vervanging van het volk?
  • Let op de eerste bloesem. Als het stuifmeel actief in de kast gebracht wordt, duidt dit meestal op een gezonde koningin.
  • Nieuwe broedproductie brengt ook mijten met zich mee. Bepaal uw methode voor het tellen van mijten.  

Leave a comment

Inloggen