Het Bijenhuis dé Honingspecialist

Het Bijenhuis is dé honingspecialist met een heuse bijenbelevingscentrum in Wageningen met een eigen imkerij, winkel met productieruimten en een gecertificeerde bottelarij. Speciaal voor onze klanten speciaal selecteren wij honingsoorten uit Nederland en het buitenland. Alle honing wordt met de grootste zorg verwerkt.

Inkoop honing

Naast de honing uit eigen imkerij, kopen wij ook in bij geselecteerde Nederlandse imkers. Imkers met passie voor bijen en oog voor kwaliteit. Door het geven van een FairPrice voor zijn/haar honing, is de imker in de gelegenheid te investeren in de bijen. Zo draagt de imker direct bij aan de bestuiving en dus voor een vergroting van de Nederlandse biodiversiteit, het welzijn van de honingbij en van de overige insecten.

Met de aankoop van onze echte Hollandse honing, draagt dus iedereen bij!

Benieuwd naar onze voorwaarden voor de honinginkoop? Klik hier en lees verder!

Kwaliteit

Er gaan veel verhalen rond over 'rauwe' honing en 'koud geslingerde' honing, met andere woorden échte honing van de allerbeste kwaliteit. Het Bijenhuis garandeert deze kwaliteit. Al onze honingsoorten zijn koud geslingerd, wat inhoudt dat wij de honing onder de 45° Celsius houden tijdens het verwarmen. Hierdoor blijft de honing rijk aan enzymen, mineralen en vitaminen. Met een transparant bedrijfsvoering tonen en vertellen wij hoe wij de honing behandelen.

Kristallisatie van honing

Wist u dat het versuikeren van honing normaal is? Alle honing versuikerd maar dit verschilt per soort. Kristallisatie is een kenmerk van goede honing. Alle rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Hoe sneller de honing kristalliseert hangt af van de hoeveelheid glucose en fructose. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren zoals bijvoorbeeld koolzaadhoning of zonnebloemhoning. Honing met een lage kristallisatie is acaciahoning. 

Als u merkt dat de honing na een tijdje niet kristalliseert kunt u er bijna zeker vanuit gaan dat de honing verhit is. 

U kunt versuikerde honing makkelijk weer vloeibaar maken door de pot in handwarm water te zetten of op de verwarming. Let er wel op dat de honing niet te warm gemaakt wordt. Vanaf 45 graden zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen. 

Uitgebreid assortiment

Onze bijenvolken reizen vanaf april tot oktober naar diverse drachtgebieden in Nederland voor de honing. Hierdoor hebben wij verschillende eigen soorten honing, zoals bloemen-, koolzaad-, heide- en lindehoning. Ons assortiment Hollandse honing wordt verrijkt door een samenwerking met een aantal Nederlandse imkers door geheel Nederland. 

Een aantal van onze honingsoorten komen uit Kroatië, eveneens van geselecteerde imkers. Jaarlijks bezoeken wij de imkers en controleren ter plaatse de kwaliteit van de honing. Kroatië kent 15 soorten honing, die de bijen verzamelen in prachtige uitgestrekte natuurgebieden.  De Kroatische honingsoorten in ons assortiment zijn puur, smaakvol en rijk aan gezonde enzymen, mineralen en meer.

De smaak van honing is afhankelijk van de soort bloem waaruit deze is gemaakt en deze is af te leiden uit de kleur. De honingkleuren lopen uiteen van zuiver wit van koolzaad crème honing tot de donkerbruine honing van de tamme kastanje.

Er zijn vele soorten honing en elk soort heeft een eigen smaak. Daarbij ziet elke honing er anders uit, de één is donker, de ander licht en weer een ander heeft een roodachtige kleur. Ook de structuur kan verschillen. Er zijn lang vloeibare honingsoorten, zoals acaciahoning, die nauwelijks kristalliseren en er zijn soorten die zo snel kristalliseren dat we ze bewust roeren tot een crèmehoning, zoals koolzaadhoning.

Nederlandse honing

Het Bijenhuis heeft honderden bijenvolken verspreid door heel het land. Zodra de bloeitijd voorbij is, verzameld de imker het overtollige honing uit de bijenkasten. Deze honing is terug te vinden in ons assortiment. Daarnaast kopen wij honing in van Nederlandse imkers. Alle honing wordt gecontroleerd en met zorg verwerkt.

Bloemenhoning

Bloemenhoning is de meest bekende honingsoort die er is. Het is een 'mengelmoes' van allerlei diverse planten. Hierdoor is de smaak, kleur en de kristallisatie afwisselend per oogst. De bijen vliegen in de lente namelijk op andere bloemen dan in de zomer. Dit komt door de diverse bloeiperioden van de planten en bomen. Er worden dus diverse pollen verzameld die in de honing terecht komen. Bloemenhoning uit Nederland wordt onder andere gebruikt tegen hooikoorts. Door honing uit het eigen land in te nemen, wordt het lichaam blootgesteld aan de pollen die hooikoorts veroorzaken. Deze blootstelling maakt dat het lichaam natuurlijke weerstand opbouwt, waardoor de hooikoortsklachten minder kan worden.

Lindehoning

Lindehoning heeft een licht mint-achtige nasmaak. Voor deze honing vliegen de bijen op de bloesem van de lindebomen. Lindehoning wordt ook wel genomen om te ontspannen vanwege de rustgevende en kalmerende werking. Het is een goede honing om in de thee te doen als ontspanningsdrankje. Zorg dat de thee op drinktemperatuur is, voordat de honing toegevoegd wordt. Zo blijft al het goede van de honing behouden. 

Heidehoning

Heidehoning is een zeer bijzondere honing in de honingwereld. Het is een pittige honing met een specifieke smaak. Wat deze honing zo speciaal maakt, is dat het een zeer stevige honing is. Goede heidehoning kan ondersteboven worden gehouden, zonder dat er ook maar een druppel honing uit de pot valt! Het zit bomvol anti-oxidanten en mineralen en is daarmee één van de gezondste honingsoorten die in Nederland te vinden is. Het is te vergelijken met de welbekende Manuka-honing. In augustus en september bloeit de heide paars. In deze tijd vliegen de bijen op en af de paarse bloemen van de heidestruiken. Aangezien de bloeiperiode zo kort is en de heide sterk reageert op weersomstandigheden, is heidehoning helaas niet altijd verkrijgbaar.

Wageningse honing

Een smaakvolle bloemenhoning van imkers uit de omgeving van Wageningen! 

Europese honing

Naast de Nederlandse honingsoorten vullen wij ons assortiment aan met diverse Europese soorten. De reden hiervoor is dat er vanuit het buitenland ook vele heerlijke honingsoorten komen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Dit komt bijvoorbeeld door een te laag aanbod of simpelweg omdat de plant hier niet groeit.

Dennenhoning

Dennenhoning is een amberkleurige en kruidige honing, die doet denken aan hoestsiroop. Deze bijzondere honing wordt door de bijen gemaakt met honingdauw in plaats van nectar. De bijen verzamelen dit en zetten het om in honing. Dennenhoning is een zeer mineraal- en vitaminerijke honing.

Lavendelhoning

Lavendelhoning is een goudbruine honing met een vrij kruidige smaak. Het is een graag gebruikte honing bij slapeloosheid, vanwege het kalmerende effect. De bijen vliegen op de welbekende blauw-paarse bloemen van de lavendelstruik.

Tijmhoning

Tijmhoning is een wat donker rode honing en heeft een vrij pittige smaak. Lekker voor bij een stukje kaas of als marinade over het vlees! Deze honing wordt ook wel genuttigd vanwege de verzachtende werking in de keel. Tijmhoning wordt gezien als de honing van onstuimigheid en enthousiasme. De tijm geeft wit tot roze bloemen waar de bijen op vliegen om tijmhoning te maken.

Acaciahoning

Acaciahoning is een ideale honing voor diegenen die zo nu en dan honing lusten. Deze honing blijft namelijk lang vloeibaar, door het lage glucosegehalte. Het is een lichte, bijna doorzichtige honing. De smaak is zacht en vrij neutraal. Hierdoor is de honing ook geschikt voor 'beginnelingen’. Hett wordt vaak gebruikt als zoetstof in de koffie, thee of yoghurt en is ideaal als suikervervanger voor koekjes of cake. Acaciahoning komt, zoals de naam al zegt, van de acaciaboom. Deze boom geeft van mei tot en met juli witte vlinderachtige bloemen die in trossen bij elkaar hangen. Deze bomen zijn in Nederland vaak te vinden in stadsparken. Ze zijn onder andere te herkennen aan de diep gegroefde stam.

Kastanje honing

Kastanje honing is een ideale honing voor diegenen die een niet al te zoete honing zoeken. Het is een roodbruine honing met een licht bittere en nootachtige smaak. Lekker in combinatie met kaas, noten en vruchten. Kastanje honing wordt ook wel ingenomen voor wat extra energie. Het geeft het lichaam een net een extra zetje in vermoeide tijden.

Rozemarijnhoning

Rozemarijnhoning is een donkere oranjerode honing met een zoete en kruidige smaak. Goed te gebruiken voor het bereiden van vlees! Een lepeltje door de marinade of saus geeft het gerecht een heerlijke twist. Voor rozemarijnhoning vliegen de bijen op de rozemarijn, een bekende kruid in de keuken. De houtige plant geeft blauwige of wittige bloemen, waar de bijen de nectar uit verzamelen. Rozemarijnhoning is een heerlijke honing om mee wakker te worden. Een theelepel in de thee zorgt voor stimulans van het brein.

Oranjebloesemhoning

Oranjebloesemhoning is een heerlijke zachte, zoete en fruitige honing. Het heeft een heldere gouden kleur en ruikt ook lekker fruitig. Deze honing is goed als zoetstof voor in de thee! Oranjebloesemhoning wordt door de bijen gemaakt met nectar uit de witte bloemen van de sinaasappelbomen. Door het verzamelen van de stuifmeel en nectar, bestuiven ze gelijk de bomen, waardoor de sinaasappels kunnen groeien! Deze honing wordt ook wel de honing van de liefde en blijdschap genoemd.

Munthoning

Munthonig is een frisse aromatische honing. Lekker voor in de thee, smoothie of als dressing. 

Eucalyptushoning

Eucalyptushoning is een goudbruine honing met een karamelachtige smaak. Het is een verzachtende honing, die een heerlijke smaak geeft aan een saladedressing. Ook een lekkernij op een stukje kaas! Eucalyptushoning wordt onder andere gebruikt bij keelklachten. Bij keelpijn worden twee lepels van deze honing verwarmd genomen met versgeperst citroensap. Bij hoestklachten wordt de honing genomen met verse muntthee.

Wilgenhoning

Wilgenhoning is een oranjeachtige honing met een eigen smaak. Zoals de naam al doet vermoeden, vliegen de bijen voor de wilgenhoning op de bloemen van de wilg. Deze honing kristalliseert iets sneller dan de bloemenhoning. Kristallisatie is een natuurlijk proces van de honing. Honing kan eenvoudig vloeibaar gemaakt worden door het potje in een au-bain-marie te zetten met handwarm water.

Proef zelf onze diverse honingsoorten

Niet-Europese honing

Manuka honing

Manuka honing komt uit Nieuw-Zeeland en is afkomstig van bijen die hun nectar halen uit de manuka struik. Van manuka honing is aangetoond dat het een hoog gehalte aan bio-actieve stoffen bevat. De stof methylglyoxal. Dit is een bio-actieve stof die een gunstige werking heeft voor je gezondheid. De stof geeft namelijk steun bij het bestrijden van bijvoorbeeld bacteriën. Vandaar dat het een reinigende werking heeft voor je lichaam en je huid. Daarnaast is het erg geliefd vanwege de unieke, subtiel kruidige smaak. Deze aroma kom je in geen enkele andere honing tegen!

Koffiebloesemhoning

Een heerlijke donkerbruine honing met matige aromatische smaak. Een zeer fijne koffiesmaak. De bijen halen de nectar uit de de witte bloemenzee van de koffiestruiken. Deze honing komt uit Brazilië. 

Marokkaanse honing

Daghmous (cactus)honing

Daghmous honing komt van de bloesem de cactusplant (Euphorbia). Deze donkere honing is zoet met een pittige nasmaak, dat je keel tot zelfs je maag kan verwarmen. Daghmous honing heeft een krachtige geneeskrachtige werking. Het wordt ingezet bij o.a. astma, griep en verkoudheid maar ook bij maag- en darmproblemen. Ook voor reuma en kou in het lichaam is dit een wondermiddel en natuurlijk om de totale weerstand te verhogen.