Het Bijenhuis: het bijen belevingscentrum!

Het Bijenhuis is al meer dan 40 jaar een begrip voor imkerend Nederland. Het is dé ontmoetingsplek voor imkerend Nederland en liefhebbers van bijen en natuurproducten.
Wij hebben een ruime winkel met uitgebreid assortiment, productieruimten en een grote bijentuin met korven- en bijenstal. Daarmee zijn wij niet alleen een ontmoetingsplek, maar ook het grootste bijen belevingscentrum in Nederland!

Kom langs, bekijk ons ruime assortiment en ga met een kop koffie met elkaar in gesprek aan de koffietafel.

De geschiedenis van het Bijenhuis

De geschiedenis van het Bijenhuis begint op 29 oktober 1897. Op deze datum werd de eerste overkoepelend organisatie opgericht van imkers in Nederland. De vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) telde al snel 1030 leden verspreid over het hele land. In het jaarverslag van 1911 spoorde het bestuur de leden aan toch vooral honing gevende gewassen aan te planten zoals korenbloem, Oost-Indische kers, komkommmerkruid en Acacia’s. Ook raadde men aan het honingproduct aan plaatselijke winkels te leveren en daarbij zuivere honing naast vervalste- met suikersiroop verdunde- honing te plaatsen! Tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 steeg het aantal imkers spectaculair. In de jaren zeventig nam de belangstelling voor het imkeren nog meer toe. In 2006 fuseerde de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland met de Bond van Bijenhouders (NCB) tot de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). De NBV had in 2017 totaal 8000 leden.            

De locatie ‘’Het Bijenhuis” aan de Grintweg 273 in Wageningen is sinds 1970 het onderkomen van de vereniging, de winkel met imkermaterialen en werkplaatsen. Tot 2020 bood het pand onderdak aan de vereniging NBV en aan de vereniging gelieerde servicewinkel voor imkerij artikelen. In 2016 verkocht de NBV het pand. Het Bijenhuis gaat zich richten op winkel activiteiten en de vereniging gaat zich nadrukkelijk richten op kerntaken.

De naam ‘’Het Bijenhuis’’ blijft als vertrouwd merk bestaan. Het assortiment wordt uitgebreid, de webwinkel vernieuwd en de verkoop van Hollandse honing krijgt extra aandacht. De hout- en was werkplaatsen krijgen een nadrukkelijk rol. De kunstraat productie wordt verhoogd en de timmerwerkplaats gaat zich toeleggen op red-cedar kasten. Medio 2020 verhuisde de vereniging uit de gehuurde kantoren van het Bijenhuis naar de nieuwe locatie in Ede.

Het heden

Het Bijenhuis heeft de afgelopen jaren een geweldige metamorfose ondergaan, zowel aan de buiten als aan de binnen zijde. De tuin is verrijkt met ruim 7000 drachtplanten, het is goed en rustig toeven op het terras aan de achterzijde met het zicht op de wilde bloemen tuin en de bijenstal. De bijenstal bied onderdak aan ruim dertig bijenvolken terwijl verspreid in de tuin de vrolijk gekleurde kasten staan.  

Cursisten kunnen hier onder leiding van hun leraar de praktijk lessen volgen. Theorie lessen worden gegeven in de vergaderzaal. 

Ook hebben wij het parkeerterrein aangepast, deze is verhard en bied voldoende parkeergelegenheid aan klanten en bezoekers.

Sinds 2020 heeft Het Bijenhuis ook een landwinkel. Hier kunt u terecht voor een exclusief assortiment honing, honingproducten, delicatessen en geschenkartikelen. Groepen voor educatie, rondleidingen, imkers en de lokale bevolking vinden hier de mooiste producten.

De winkel voor de imkervakhandel staat vol met ruim 1600 imkerijartikelen waarvan de bijenkasten een dominante plaats innemen. De productie van de gemodificeerde kasten, van de bekende Bijenhuis-kwaliteit draait op volle toeren. Ook de wasverwerking heeft nog niet stil gestaan en de voorraad mooie kunstraat voor het nieuwe seizoen puilt uit de vakken. De verkoop van honing van onze eigen Hollandse imkers blijft groeien. Een fairtrade prijs voor de imker en daarbij een groter aanbod van Hollands honing voor de consument.  Het Bijenhuis neemt de honing in kleine of grote hoeveelheden in, controleert op kwaliteit, verwerkt, verpakt en verkoopt de honing. Daarbij promoten wij de Hollandse honing en zo ook het belang van de imkers en de bijen.

In maart 2021 zijn we energie neutraal geworden! Er zijn 600 zonnepanelen op het dak geplaatst, waarbij we de productieruimtes voorzien zijn van milieuvriendelijke zonne-energie. 

Ruim assortiment imkermateriaal en bij-gerelateerde artikelen

In onze winkel hebben wij een uitgebreid assortiment aan bij-gerelateerde artikelen en imkermateriaal.

Houten- & kunststof bijenkasten en kastonderdelen
✓ Imker gereedschappen kleding
✓ Kunstraat voor diverse raammaten
✓ Koninginnenteelt benodigdheden
✓ Alles voor de honing oogst
✓ Ruim assortiment glas
✓ Boeken en voorlichtingsmaterialen
Honing en bij- gerelateerde producten

Profiteer van onze jarenlange ervaring in het bijenhouden!