Varroabestrijding en bijengezondheid

Voor een gezonde bijenstand is het als imker belangrijk om de bijen tegen de varroamijt te beschermen en te behandelen. Beroeps- of beginnend imker en op zoek naar middelen voor een effectieve bestrijding en behandeling van de varroamijt? Het Bijenhuis heeft jarenlange imkerervaring en productkennis, ook met betrekking tot het bestrijden en behandelen van de varroamijt. Bekijk gerust ons ruime assortiment.

Er zijn 34 producten.

Item 1-12 van 34 in totaal item(s)

Actieve filters

Algemene Informatie

Als imker is het belangrijk om de gezondheid van de bijenstand op pijl te houden. Er zijn verschillende factoren die de gezondheid van het bijenvolk kan verminderen. De varroamijt (varroa destructor) is één van de grootste bedreigingen voor het bijenvolk van elke imker.

Begin voor het inwinteren met het bestrijden en behandelen van de bijenvolken tegen deze mijt. Eén van de effectiefste manieren om de varroamijt te bestrijden, is met het gebruik van Thymolproducten. Gebruik alleen middelen die goedgekeurd zijn voor bestrijding en behandeling van de varroamijt. Dit zijn onder andere Apiguard, Thymovar en Oxuvar. Deze middelen zijn effectief en veilig voor zowel de bijen als imker.

Thymovar bevat in thymol gedrenkte textielstrips. Deze strips worden na de honingoogst op de toplatten van de bijenkast geplaatst. De dampen die vrijkomen zorgen voor een effectieve bestrijding van de varroamijten. Apiguard gel heeft dezelfde werking als Thymovar. De geopende bakjes worden neergelegd op de broedkamerramen. Op zoek naar een biologische oplossing? VarroMed is een product op basis van natuurlijke stoffen gecombineerd met oxaal en -mierenzuur. Dit product is daarom geschikt voor de biologische bijenteelt.

Doel van het bestrijden en behandelen

De varroamijten zijn een ware plaag voor bijenvolken. Het is daarom belangrijk om als imker een varroamijt-besmetting te herkennen. Deze mijt is niet zo makkelijk te herkennen en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Ze zijn namelijk erg klein, en hebben een onopvallende, roodbruine kleur. Duidelijke kenmerken van een varroamijt-plaag zijn:

  • Een plotselinge afname van volwassen bijen.
  • Bijen met een kort achterlijf, misvormde vleugels of andere vervormingen.
  • Een onregelmatig broedpatroon.
  • Mijten die zichtbaar aanwezig zijn op volwassen bijen. Dit gebeurt alleen bij een zware plaag.

Belangrijke weetjes

De verspreiding van de varroamijt vindt niet alleen plaats door de bijen, maar ook door de bijenhouder zelf. De imker kan de varroamijt in de bijenstand introduceren tijdens het uitwisselen van verschillende volken en broedramen. Dit gebeurt door het elders aanschaffen van volken en door het verplaatsen van volken over grote afstanden. 

De bijenstand kan besmet raken tijdens het vliegen van een besmette bij naar een andere kolonie. Bijen kunnen een varroamijt met zich meedragen naar het roven van een besmette kolonie. Zelfs darren zijn niet veilig. Zij kunnen ook mijten met zich meedragen.

Assortiment

Alle benodigdheden voor het effectief bestrijden van de varromijt zijn terug te vinden in onze winkel of online shop. Ons ruime assortiment biedt onder andere Apidea Verdamper, Liebig verdamper, mierenzuur, varroa-tester, en doseerspuiten. Naast bestrijdingsproducten biedt ons assortiment ook beschermende kleding zoals handschoenen, stofkapjes en veiligheidsbrillen. Want ook voor de imker staat de veiligheid voorop!

Advies nodig?

Vragen of advies nodig? Beginnend imker en behoefte aan advies over het houden van bijen? Of al enige ervaring in de imkerij en op zoek naar iets specifieks? Kom voor meer informatie gerust een langs in onze winkel. Wij helpen graag verder!