Honingslingers

Het essentiële gereedschap voor elke (startende) imker om succesvol honing te oogsten. Ontdek ons uitgebreide assortiment honingslingers, variërend van handmatige tot elektrische modellen, geschikt voor bijenkasten met 2 tot 8 ramen. Allemaal van de beste kwaliteit. 

Er zijn 14 producten.

Item 1-12 van 14 in totaal item(s)

Actieve filters

Honingslinger: tijd om honing te oogsten

Overweeg je de wereld van bijenhouders te betreden of is dit al bekend terrein? De honingslinger is sowieso je (nieuwe) beste vriend. Het is meer dan alleen een roterende trommel; het is een onmisbaar gereedschap voor elke imker.

Wat is een honingslinger?

Je hebt een bijenkorf gevuld met waardevolle nectar. En dan? Tijd voor de honingslinger om in actie te komen.  Een honingslinger is een essentieel middel voor imkers bij het oogsten van honing uit bijenraten. Het is een mechanisch apparaat dat de honing uit de raten slingert door ze rond te draaien, waarbij de centrifugale kracht de honing uit de cellen slingert en naar de wanden van de slinger drijft. Hierdoor kan de imker de honing gemakkelijk aftappen zonder de bijen te beschadigen of te verstoren.

Soorten honingslingers

De keuze tussen een elektrische en een handmatige honingslinger hangt af van verschillende factoren, waaronder de omvang van de imkerij, persoonlijke voorkeuren en het budget. Hier zijn enkele overwegingen:

Elektrische honingslinger

 • Grote schaal: als je een grotere imkerij hebt met veel bijenkasten en honingraten, kan een elektrische honingslinger efficiënter zijn. De elektrische aandrijving maakt het mogelijk om snel grote hoeveelheden honing te slingeren.
 • Gemak en efficiëntie: elektrische honingslingers vereisen minder fysieke inspanning dan handmatige varianten. Dit kan handig zijn, vooral bij intensieve oogstperiodes.

Handmatige honingslinger

 • Kleinere schaal: voor kleinere imkers of hobbyisten met een beperkt aantal bijenkasten kan een handmatige honingslinger voldoende zijn.
 • Budget: geld groeit helaas niet aan bijenkorven, en daarom zijn handmatige honingslingers vaak vriendelijker voor je portemonnee.
 • Controle: sommige imkers geven de voorkeur aan handmatige slingers omdat ze meer controle hebben over het slingerproces. Dit kan handig zijn als je extra voorzichtig wilt zijn met de bijenwas in de raten.

Grootte van de honingslinger

Bij het kiezen tussen een 2-raams, 3-raams, of 4-raams honingslinger, is het belangrijk om te kijken naar de grootte van je bijenkolonie:

 • Voor kleinere aantallen volken volstaat vaak een 2-raams slinger, ideaal voor beginners.
 • Een 3-raams slinger is een goede keuze voor een gemiddeld aantal volken, biedt een balans tussen efficiëntie en grootte.
 • Bij grotere aantallen volken kan een 4-raams slinger efficiënter zijn voor snellere oogsten.

Denk aan de oogstfrequentie en beschikbare ruimte; een goede match zorgt voor een soepel honingoogstproces en bevordert het welzijn van de bijen.

Hoe maak je een honingslinger schoon?

Het schoonmaken van een honingslinger is een belangrijk onderdeel van het imkerproces om ervoor te zorgen dat de apparatuur goed wordt onderhouden en dat de honing van hoge kwaliteit blijft. Hier zijn de stappen om een honingslinger schoon te maken:

 1. Verwijderen van honingresten: Zorg ervoor dat de honingslinger volledig leeg is voordat je begint. Schraap met een spatel eventuele overgebleven honing uit de slinger.
 2. Demonteer de Slinger: Indien mogelijk, demonteer de honingslinger volgens de instructies van de fabrikant. Verwijder bijvoorbeeld de manden en andere onderdelen.
 3. Warm Water en Zeep: Vul een emmer met warm water en voeg een mild afwasmiddel toe. Gebruik een zachte borstel of spons om de binnenkant van de slinger schoon te maken. Werk grondig om alle honingresten te verwijderen.
 4. Spoelen met Water: Spoel de honingslinger grondig af met schoon water om zeepresten te verwijderen.
 5. Desinfecteren: Overweeg om de slinger te desinfecteren door een oplossing van verdunde azijn of een imker-vriendelijk desinfectiemiddel te gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant.
 6. Drogen: Laat de slinger volledig drogen voordat je deze weer in elkaar zet of opslaat. Een goede droging voorkomt schimmelgroei.
 7. Smeren van Bewegende Delen (optioneel): Indien nodig, smeren van bewegende delen met een door de fabrikant aanbevolen smeermiddel.

Zorg ervoor dat je regelmatig de instructies van de fabrikant opvolgt, aangezien de schoonmaak- en onderhoudsvereisten kunnen variëren op basis van het type en merk van de honingslinger. Het is ook een goed idee om na elke oogst de slinger schoon te maken om ophoping van honingresten te voorkomen.

Honingslinger kopen bij het Bijenhuis

Bestel je honingslinger bij het Bijenhuis en ontvang hem binnen 2-3 werkdagen aan je deur. Wacht niet langer en maak je klaar voor een vlotte honingoogst.