Koninginnenteelt

Ga de uitdaging aan en ontdek de wereld van de koninginnenteelt! Het Bijenhuis heeft jarenlange imkerervaring en productkennis, ook met betrekking tot het telen van moeren en een nieuwe bijstand. Bekijk gerust ons ruime assortiment.

Koninginnenteelt | Het Bijenhuis | Webshop voor imkers

Er zijn 107 producten.

Item 1-12 van 107 in totaal item(s)

Actieve filters

Algemene informatie

Als beginnend imker is het niet gelijk noodzakelijk om zelf aan de slag te gaan met koninginnenteelt. Het is ook mogelijk om larfjes (ook wel het teeltvolk) te halen bij een ervaren koninginnenteler. Met wat extra hulp en advies kan tijdens de eerst paar seizoenen de fijne kneepjes van het vak worden geleerd.
Voor elke imker die begint met koninginnenteelt is de aanschaf van een goede teeltkast belangrijk. De kunststofkasten van Apidea, Api Tek en Kieler zijn vervaardigd van sterk styropor, zijn stapelbaar en hebben ruimte voor drie tot vijf ramen.
Voor een succesvolle teeltronde is het belangrijk om als imker de juist teeltbenodigdheden te gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van omlarfdoppen om de larfjes in te plaatsen met behulp van een omlarfnaald. Deze naald wordt gebruikt voor het omlarven van eitjes naar kunstmatige doppen. Grondplaatjes zijn benodigd voor het bevestigen van de omlarfdoppen aan de teeltlat.

Doel van de koninginnenteelt

Het doel van de koninginnenteelt is het verbeteren van de kwaliteit van de bijenstand. De imker kiest welke koningin in het volk wordt geplaatst en welke positieve eigenschappen ze doorgeeft aan de nieuwe generatie. Naast het verbeteren van de kwaliteit van de bijenstand wordt ook de kans verkleind dat de oude bijenkoningin alleen nog onbevruchte eitjes legt.
Door elk seizoen bezig te zijn met de koninginnenteelt komen er genoeg reserve koninginnen. Mocht onverwachts iets misgaan met de koninginnen in de productievolken, dan kan het volk gered worden met een reserve moer.

Interessante weetjes

De koninginnenteelt vindt altijd traditiegetrouw eind april plaats. Rond eind april vliegen er namelijk voldoende geslachtsrijpe darren rond. Het is dan de tijd om te beginnen met het overlarven.
Voor een imker is het belangrijk om een strikte tijdsplanning aan te houden. Dit wordt ook wel de Koninginnenkalender genoemd. Met de “-” worden de voorbereidingen aangegeven, “+” staat voor de vereiste handelingen na het begin van de teelt. De dag waarop de larven bij het pleegvolk worden gehangen, wordt als dag 0 gemarkeerd.

Koninginnenteelt Assortiment

Alle teeltbenodigdheden die in ons assortiment te vinden zijn, worden eerst kritisch door ons bekeken en beoordeeld. Hierdoor zorgen wij voor een eerlijke prijs- kwaliteitsverhouding. In onze winkel en online shop zijn alle producten voor de koninginnenteelt te vinden die benodigd zijn. Ons ruime assortiment biedt onder andere invoerkooitjes, bevruchtingskastjes, omlarfnaalden en merkpennen.

Advies nodig?

Vragen of advies nodig? Beginnend imker en behoefte aan advies over koninginnenteelt? Of al enige ervaring in de imkerij en op zoek naar iets specifieks? Kom voor meer informatie gerust een langs in onze winkel. Wij helpen graag verder!