Rauwe honing

okt 5, 2023

Rauwe honing: Heel normaal!

De term ‘rauwe honing’ is iets wat tegenwoordig veel voorbij komt. Wat bedoelt men hiermee? Waarom wordt er gezocht naar rauwe honing? Bestaat er ook niet-rauwe honing en wat is dat dan?
In deze blog wordt dieper in gegaan op de verwarrende term ‘rauwe honing’ en antwoord gegeven op de diverse vragen die hier mee gepaard gaan.

Wat is rauwe honing?

Wanneer aan diverse mensen wordt gevraagd ‘Wat is rauwe honing?’, komen er verschillende antwoorden. De één is op zoek naar ‘koud geslingerde honing’, de ander naar ‘echte bijenhoning zonder suiker’ en weer een ander naar ‘honingraat’ of ‘onbewerkte honing’. Eigenlijk bedoelt iedereen honing waar niets mee is gebeurd.
Om er een algemene samenvattende definitie aan te geven, is rauwe honing dus honing wat direct uit de bijenkast komt.

Al het goede van rauwe honing

Rauwe honing wordt veel gezocht vanwege alle gezonde eigenschappen die deze honing heeft. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt ten goede van de weerstand, hooikoorts-klachten, luchtweginfecties en zelfs bij wonden op de huid. Het bevat gezonde vitaminen en mineralen!

raathoning
Raathoning wordt direct uit het raam gesneden.
Dit is de meest 'rauwe' versie die verkrijgbaar is!

Bestaat er ook niet-rauwe honing?

Met de zojuist vastgestelde definitie van rauwe honing, komt bij de vraag ‘Wat is dan niet-rauwe honing?’.
Over het algemeen wordt er gezegd dat de honing in de supermarkten de ‘normale’ honing is. Hiermee wordt vaak honing bedoeld die verhit is, waardoor de gezonde eigenschappen van de honing verloren zijn gegaan. Daarbij wordt er ook gezegd dat er in de ‘niet-rauwe’ honing suikerwater zit omdat de bijen hiermee zijn bijgevoerd.

Koudgeslingerde en onverhitte honing

Honing mag niet verhit worden omdat anders de goede kwaliteiten verloren gaan. Het verwarmen van honing, in bijvoorbeeld handwarm water, is geen probleem. Honing wordt soms namelijk verwarmd omdat het te ver gekristalliseerd is. De honing wordt weer vloeibaar bij het verwarmen, maar behoudt de goede eigenschappen.

Suikerwater, bijen en honing

Een andere bewering over ‘normale’ honing is dat de bijen voor deze honing bijgevoerd zijn met suikerwater. Suikerwater is een vloeibare oplossing van suiker met water wat in de winter aan de bijen wordt gegeven. Bijen hebben soms niet voldoende eigen honing om de winter door te komen. In dit geval is het noodzakelijk om ze bij te voeren. Het suikerwater wordt opgeslagen in het raat, waardoor ze hier gedurende de winter gebruik van kunnen maken.
De bewering dat de bijen niet bijgevoerd mogen worden met suikerwater, klopt dus deels, maar wordt vaak verkeerd begrepen. Het bijvoeren van suikerwater beïnvloedt alleen de honing wanneer dit gegeven wordt tijdens de bloeiperiode, als de bijen honing gaan opslaan.
Tijdens lange droogte, hitte of kou kan het zijn dat de bloei niet voldoende in gang is voor de bijen. Als de bijen niet voldoende nectar en stuifmeel kunnen halen, kunnen ze ook geen honing maken en hebben ze geen voer. Als dit het geval is, moet de imker de bijen alsnog bijvoeren. Dit gebeurt dan met een suikerdeeg. Suikerdeeg wordt direct opgenomen door de bijen en wordt daardoor niet opgeslagen in de honingvoorraad en beïnvloedt de honing dus ook niet.

Het verwarrende aan de term rauwe honing

Er wordt vaak gedacht dat er geen ‘rauwe’ honing te verkrijgen is in supermarkten. Dit maakt dat deze term zo verwarrend is.
In het assortiment van Het Bijenhuis zitten alleen maar honingsoorten die direct uit de bijenkast komen. Het enige wat er gebeurt, is het ‘verwerken’ van de honing zodat het vloeibaar in een potje kan. Dit houdt in het zorgvuldig ontzegelen, zeven en bottelen van de honing. Geen extra toevoegingen, niet verhit, maar gewoon zoals de bijen het hebben gemaakt.
Het Bijenhuis levert honing ook aan de retail, dus ook ‘supermarkthoning’. Dit is echter dezelfde zorgvuldig ontzegelde, gezeefde en gebottelde honing als die in het assortiment te vinden zijn!

Rauwe honing is dus heel normaal!

Al met al is ‘rauwe honing’ gewoon ‘honing’.
In de tijd waarin steeds meer mensen zoeken naar natuurlijke en pure producten, is het woord ‘rauw’ naar voren gekomen als een soort onofficieel keurmerk. Eigenlijk had bewerkte honing een andere naam moeten krijgen, dan was het allemaal wat minder verwarrend!

Proef de honing van Het Bijenhuis en beoordeel zelf!

Categorieën