Imkerij

Werken er echte imkers bij jullie?

Wij hebben een aantal imkers bij ons in dienst om onze kasten in de tuin te onderhouden. Daarnaast hebben wij vrijwilligers in dienst om de tuin bij te houden. 


Hoe begin ik met bijenhouden?

Bijenhouden is niet moeilijk maar er is wel de benodigde kennis voor nodig. Het begint vaak bij een lokale imker of iemand die je kent die je kan begeleiden met bijenhouden. Ook kun je starten met een beginnerscursus. Deze kun je vinden op de website van de NBV. Bij Het Bijenhuis hebben wij al jarenlange imkerervaring. Als u vragen heeft m.b.t. bijenhouden of u wilt uw startersmaterialen aanschaffen kom gerust langs bij onze winkel in Wageningen. 


Waar mag ik bijen houden?

Het is goed om een weloverwogen keuze te maken waar u uw bijenkasten wilt neerzetten. Heeft u een groot gebied of een kleine tuin? Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan voor overlast zorgen in de nabije omgeving. Vraag bij uw gemeente na wat de richtlijnen zijn m.b.t. afstand etc


Wat heb ik nodig als imker?

Als je imker wilt worden heb je naast een goed boek, een bijenkast met een bijenvolk de juiste imkermaterialen nodig. Zo start je met een kastbeitel, beroker, raampjeslichter, ramentang, veger en natuurlijk de juiste imkerkleding. Wij bieden op de website starterspakketten aan en u kunt hier terecht voor allerlei imkermaterialen die nodig zijn voor het houden van bijen. In het begin hoeft u niet meteen heel veel aan te schaffen. De basismaterialen is voldoende.


Hoe word ik een imker? 

Een cursus volgen is een goede start om veel kennis op te doen. Bij Het Bijenhuis worden jaarlijks allerlei cursussen georganiseerd of kunt u kijken op de website van de NBV voor een imkercursus bij u in de buurt.


Hoe krijg ik bijen in mijn bijenkast?

De beginnend imker vraagt zich vaak af hoe kom ik aan mijn eerste bijenvolk? De meeste startende imkers krijgen vaak het eerste volk cadeau tijdens de beginnerscursus. Ook kunt u vaak bijenvolken kopen bij een imker in de buurt. Of u moet geluk hebben en een zwerm tegenkomen en in uw eerste kast onderbrengen.


Wanneer plaats ik mijn bijenkast?

Nieuwe kasten kunst u het beste in het voorjaar plaatsen. In het voorjaar is de bloeitijd hoog en de meeste voeding beschikbaar voor de bijen.


Wat is een goede plek voor een bijenkast?

Je kunt de bijenkast het beste op een rustige plek, waar weinig mensen langs komen zetten. Zorg dat er minstens 20 meter afstand is van woningen, buren en de openbare weg. En zorg dat er voldoende ruimte rondom de bijenkast is voor de aanvliegroute.


Ik heb een bijenzwerm gevonden, wat doe ik?

Als u een bijenzwerm heeft gevonden kunt u het beste afstand tot de zwerm nemen en deze met rust laten. Voor het verwijderen van de zwerm kunt u een lokale imker inschakelen, deze kunt u ook vinden via de website van de NBV.


Welke bijenkast kiezen?

Als startend imker is het vaak lastig om de juiste bijenkast te vinden omdat er veel verschillende bijenkasten op de markt zijn. De spaarkast is in Nederland de meest voorkomende verticale kast en een goede kast om mee te beginnen. De spaarkast en materialen zijn makkelijk verkrijgbaar. Voor meer informatie over kasten kunt u langskomen in onze winkel voor uitleg en een groot assortiment aan spaarkasten.